Welke website hosting provider is nou écht de beste? (2020 complete handleiding)

Inhoudstafel

Een goede hosting kiezen: bij het starten van je eigen website is dit het eerste wat aan bod. Maar omdat hosting zelf nogal technisch is en er een zeer groot aanbod is, kan het kiezen van een geschikte hosting best lastig zijn. Op vraag van enkele klanten heb ik alle informatie verzameld, in combinatie met mijn eigen ervaring om een zo compleet mogelijk artikel te schrijven over het kiezen van web hosting.  

Inhoudstafel

Weet je niet welke hosting je moet kiezen?

Hoe belangrijk is hosting voor mijn website?

Tijdens het kiezen van een goede hosting zal deze vraag al wel enkele keren in je opgekomen zijn. Maakt het als startend bedrijf hosting wel zoveel uit?

Het antwoord is jazeker – Tussen veel hosting bedrijven zitten veel verschillen. In het belang van je website en klanten is het belangrijk om te weten dat een goede hosting cruciaal is.

Als klein tot middelgroot bedrijf hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de technische kant van hosting en vaak heb je aan een basisplan genoeg. Het belangrijkste is een provider die alle basis tools en features heeft en je website snel laat werken. Zorg er voor dat je een provider kiest die de tools aanbiedt die nodig zijn en bovenal een goede support levert. Een snelle verbinding en goed beveiligde servers mogen ook zeker niet ontbreken.

Waarop te letten bij het kopen van een goede website hosting?

Kies bovenal voor een hosting bedrijf wat naast een flexibele mogelijkheden ook een goede service aanbiedt.

Als klein startend bedrijf zoek je waarschijnlijk gewoon een hosting partij met normale prijzen, goede kwaliteit product en een goede klantenservice. Ben je een grotere partij die met veel data werkt en veel bezoekers genereert, dan ga je best kijken naar partijen die dedicated hosting aanbieden. Maar ik ga er van uit dat dit voor de meeste lezers niet nodig is en daarom focus ik vooral op shared hosting in dit artikel (meer daarover hieronder). 

Hier enkele punten waar je aandacht aan moet besteden:

  • Biedt je hosting een SSL certificaat aan (zodat de verbinding voor bezoekers beveiligd is)? 
  • Hoeveel bezoekers kan je website per maand aan? Zorg er voor dat je website minstens 5.000-10.000 bezoekers per maand aan kan, dit geeft je een goede buffer.
  • Hoeveel webspace je ontvangt. Dit is het aantal mega of gigabytes dat je op een server krijgt en waar je website op wordt opgeslagen. Denk aan scripts, afbeeldingen, tekst, etc. Ik raad minstens 1 GB aan.
  • Ontvang je een email? Bekijk altijd of je een gratis bedrijf e-mail ontvangt. dit is een zakelijke e-mail met jouw domein erin. Een echte must voor vrijwel elk bedrijf. Als je al een zakelijke email hebt hoef je jezelf hier geen zorgen over te maken.
  • Goede klantenservice waar je terecht kunt bij problemen of vragen. Een chat of telefoon nummer is het beste. Eigenlijk is dit één van de belangrijkste aspecten en helaas blijft dit voor veel providers een moeilijk punt.
Soorten website hosting

De verschillende soorten hosting.

Hieronder kan je de twee meest gebruikte soorten hosting bekijken. Veel bedrijven bieden al deze producten aan, soms onder een andere naam of opgedeeld in verschillende ander producten.

  • Gedeelde web hosting

De standaard vorm van website hosting. Je website krijgt een bepaald stuk van een gedeelde server waar nog veel andere websites ook een plaatsje hebben. 

Hiernaast heb je ook nog gedeeld WordPress hosting. Dit is web hosting waarbij je enkel een server deelt met andere WordPress websites, zo zou  je hosting beter geoptimaliseerd kunnen worden voor het gebruik van WordPress. Maar voor kleine websites maakt dit geen groot verschil en doet standaard web hosting meer dan voldoende.

  • Dedicated hosting

Dit is hosting waarbij je een eigen server krijgt van je provider. Het voordeel hieraan is dat het veel flexibeler is en je alles zelf kan kiezen qua dataverbuik, opslag en technische performantie. Bovendien zijn deze servers vaak sneller en beter beveiligd. Maar hier betaal je wel voor. Dedicated hosting is vele malen duurder en is voor de meeste bedrijven totaal overbodig. Enkele als je met grote hoeveelheden data werkt is dit voordelig.

De verschillende hosting providers vergeleken.

Op de markt zijn enorm veel bedrijven aanwezig die allemaal hun eigen diensten aan bedrijven en personen aanbieden.  Uiteraard zijn er tussen deze providers grote verschillen, op zowel technisch vlak als op gebruiksvriendelijkheid, prijs en service. Hier enkele van de bekendste hosting Bedrijven opgesomd en vergeleken. 

Review hosting provider

Hatchling: $2.75 (hierna $6.95)

Baby: $3.95 (hierna $9.95)

Business: $5.95 (hierna $14.95)

Hostgator is een Amerikaans bedrijf dat een grote variëteit aan online hosting services aanbiedt. Naast de standaard web hosting bieden ze ook WordPress, email, VPS, en dedicated hosting. Ook bieden ze domeinnamen en een website builder aan. 

Met ongelimiteerd aantal bezoekers & disk space wordt bedoelt dat de prijs niet wordt bepaald op vlak van deze factoren, wanneer je dus meer verbruikt dan het verwachtte verbruik bij je plan wordt je verzocht een hoger plan te kiezen. Let hier dus mee op. 

Review hosting provider

Basic: $2.95 (hierna $8.99)

Plus: $5.45 (hierna $12.99)

Choice Plus: $5.45 (hierna $16.99)

Pro: $13.95 (hierna $25.99)

Naast standaard web hosting biedt Bluehost ook dedicated, WordPress en VPS hosting aan. Je kan er ook domeinnamen kopen.

Met ongelimiteerd aantal bezoekers  wordt bedoelt dat de prijs niet wordt bepaald op vlak van deze factor, wanneer je dus meer verbruikt dan het verwachtte verbruik bij je plan wordt je verzocht een hoger plan te kiezen. Let hier dus mee op. 

Review hosting provider

Single: $0.99 (hierna $2.15)

Plus: $2.89 (hierna $3.49)

Premium: $3.99 (hierna $7.95)

Business: $13.95 (hierna $25.99)

Hostinger biedt net als de vorige providers de standaard hosting diensten aan. Met meer dan 10 miljoen klanten en dagelijks (tien)duizenden nieuwe klanten zijn ze de grootste op deze lijst. De mogelijkheden binnen deze provider zijn beperkt en daarom zijn ze vooral geschikt voor kleinere bedrijven die niet op zoek zijn naar veel tools. Voor deze prijs is dit niet meer dan normaal.

Review hosting provider

Beginner: €1.99 (hierna €3.99)

Enthusiast: €1.99 (hierna €9.99)

Expert: €6.99 (hierna €13.99)

Guru: €8.99 (hierna €17.99)

One.com is een van oorsprong Deens bedrijf wat vooral in Europa actief is. Ze bieden de standaard hosting services aan en zijn niet de duurste maar ook niet de goedkoopste. De extra tools zijn vrij beperkt, in tegenstelling tot onze volgende op de lijst Siteground.

Review hosting provider

StartUp: €5.99 (hierna €12.99)

GrowBig: €9.99 (hierna €22.99)

Gogeek: €13.99 (hierna €34.99)

Siteground is een Bulgaars bedrijf dat veel ervaring heeft op vlak van verschillende soorten hosting. Ze bieden erg veel tools aan die in het begin van een website misschien niet nodig lijken maar later erg van pas kunnen komen. 

De prijs van website hosting: goedkoop is duurkoop...

 

Veel bedrijven adverteren met zeer lage prijzen en soms kun je zelfs al voor een luttele €1 per maand hosting kopen. Bij hosting betaal je naast disk space, verkeer en technische details ook voor extra features, weinig storingen en service. Helaas gaan extreem goedkope prijzen vaak ten koste van de service en kwaliteit van je website hosting. Uit de reviews van vele hosting bedrijven blijkt dat, zeker bij de goedkopere alternatieven, klantenservice niet goed gedaan wordt. Bij hosting komen er bovendien vaak onverwachte technische problemen opduiken en wil je jouw provider zo snel mogelijk bereiken. Als je in dit geval geen support is is dit erg lastig en zorgt dit soms voor grote frustraties. Kijk bij het kopen van een hosting dus niet alleen naar de prijs, maar let ook op de reviews en extra functies (zoals hierboven opgenoemd).

Naast hosting heb je ook nog een domeinnaam kopen. Deze kan je bij de meeste bedrijven ook kopen en daar betaal je rond de €10 voor, hier zit weinig verschil in. 

Conclusie: wat is nu de beste website hosting?

En de winnaar is...

Uiteraard is hier geen zwart wit antwoord op. Ieders wensen zijn anders en zelf heb ik ook niet alle bedrijven uitgetest. Zelf raad ik altijd Siteground aan aan al mijn klanten, grote en kleine bedrijven, grote en kleine budgetten. Naar mijn mening is dit de beste hosting provider anno 2020, super klantenservice (telefoon en chat), handige tools en de hosting is snel en goed. Ik heb bovendien ook een volledige uitgebreide review geschreven over Siteground met mijn ervaring. Als je deze wilt lezen kun je hier klikken.

Qua prijs is Siteground niet de goedkoopste; voor het eerste jaar met een Startup plan betaal je ongeveer €70 wat een gemiddelde prijs is voor hosting. Voor deze prijs krijg je zeer veel waarde voor je geld! Meer weten? Lees dan mijn Siteground review.

Hulp nodig met webdesign in Antwerpen? Laat  uw professionele website maken.

Meer klanten via jouw website?

Maak een vrijblijvend strategiegesprek waarin we bekijken hoe we jouw bedrijf online kunnen laten groeien.

Voeg je koptekst hier toe