Calls to action: onherroepelijk één van de belangrijkste aspecten binnen webdesign. Ze komen in vele maten en vormen, maar zo gemakkelijk is het niet om calls to action goed in te zetten.
Het fout inzetten van calls to action kan namelijk leiden tot een slechte gebruikerservaring, terwijl goede calls to action juist gebruikers tevreden houden en leiden tot conversies.
Allemaal goed en wel die calls to action, maar wat doen ze nu eigenlijk en hoe kan jij ze inzetten om je website naar een hoger niveau te tillen? Met deze negen tips voor betere calls to action zorg jij voor meer leads via calls to action.
Wat is een call to action?
Een call to action is een element binnen een pagina, website, video of document dat de gebruiker aanzet tot het overgaan naar die specifieke actie.
Meestal is een call to action een knop, maar het kan ook een link, popup of gesproken mededeling zijn. Bij zo een oproep tot actie is het belangrijkste doel om de bezoeker te laten converteren, om hieruit een lead te halen.
Voorbeelden van veelgebruikte calls to action zijn contact opnemen, email invoeren, aankoop uitvoeren en een kopie downloaden.
Waarom calls to action zo belangrijk zijn
Het wereldwijde web is allang niet meer de plaats waar mensen naartoe gaan om hun favoriete website te bezoeken en vervolgens door te gaan met hun offline bezigheid.
Naarmate de attentiespanne van mensen vermindert en er zo veel afleiding is op hun apparaat, wordt het moeilijker om de bezoeker daadwerkelijk tot actie te laten overgaan.
Het is dus van uiterst belang om wanneer je die bezoeker op je website gekregen hebt, deze ook aan te zetten om meer te ontdekken. Een Call To Action ‘herinnert’ de bezoeker namelijk dat er een extra actie is die kan ondernomen worden.
Met een call to action wordt de bezoeker dus aangezet en tegelijk herinnert aan het feit dan er een voordeel, mogelijkheid of extra bron van informatie kan schuilen bij het klikken op de call to action.
Hoe kies ik een relevante CTA?
Calls to action komen in alle vormen en maten: van het downloaden van een infobron tot het kopen van een product. Elke call to action heeft zijn eigen doel en het is dus uiterst belangrijk om te beslissen welk de actie is die jij wilt dat een klant onderneemt.
Voor velen zal dit gewoon contact opnemen zijn, maar het kan ook specifieker:
Ben je een lokale bloemenwinkel? Dan is het interessant om een link te gebruiken naar Google maps zodat mensen langskomen.
Ben je op zoek naar nieuwe werknemers? Dan kan het voordelig zijn om geïnteresseerden naar een vragenlijst door te sturen.
En zo zijn er natuurlijk nog talloze voorbeelden te vinden. Het komt er dus op neer dat je op zoek moet gaan naar een actie die jij wilt dat een klant onderneemt en tegelijk een actie kiest waar jij op verder kan bouwen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om mensen aan te zetten hun email te geven als je niet actief aan email marketing doet.
Belangrijk bij het creëren van een call to action is de intentie van de gebruiker. Probeer na te denken waar de bezoeker naar op zoek is wanneer deze belandt op je website of pagina. Is de bezoeker in een kopende fase of in een onderzoekende fase? Wilt deze slechts informatie?
Wanneer je deze intentie weet, is het vele malen makkelijker om een call to action te maken.
1. Beperk het tot één call to action per pagina
Nadat je hebt beslist welke call to action te gaan gebruiken, wordt deze het best als enige op de pagina gebruikt.
Het lijkt misschien een goed idee om verschillende calls to action te integreren, zodat de bezoeker zelf kan kiezen welke actie ondernomen wordt. Vaak wordt echter het omgekeerde resultaat bereikt en zullen alle mogelijkheden juist voor afleiding zorgen.
Zorg dus per pagina voor bij voorkeur één call to action, die je vooraf bepaald hebt. Uiteraard verschilt per pagina welke call to action er gebruikt wordt, afhankelijk van het doelpubliek en de intentie van de gebruiker.
2. Maak de call to action opvallend
Nope, we leven niet meer in 2005 ;). Mensen gaan heus niet een half uur zoeken naar jouw link, omdat ze zo graag actie willen ondernemen.
Het is erg belangrijk om de knop of sectie op je pagina er uit te laten springen. Zorg voor een levendige kleur als achtergrond en misschien een klein hover effect. Wanneer iemand dus op de pagina is beland, weet deze in één oogopslag waarop geklikt kan worden.
Het belangrijkste is om kleuren te gebruiken met veel contrast. Ook moet de tekst er goed uitspringen en duidelijk te lezen zijn. Kies dus voor een tekst -en achtergrondkleur die een duidelijk contrast tegenover de andere elementen op de pagina hebben.
Het verhogen van whitespace (witruimte) rondom knoppen maakt deze ook meer zichtbaar. Zo springen de opvallende elementen er nog meer uit en worden deze duidelijker.
3. Wees consistent
Creatief zijn mag, maar bij calls to action is het best om bescheiden te blijven. Niets is immers zo vervelend als overdreven grote knoppen of te drukke speciale effecten…
Gebruik bij voorkeur enkele knop stijlen waar je over heel de website consistent in blijft. Bovendien zullen bezoekers deze stijl snel herkennen en steeds weten waar de knoppen zich bevinden.
Het is dus belangrijk om te zorgen dat de call to action past binnen de stijl van je website en toch opvallend genoeg is om de aandacht te trekken. Twee belangrijke tips die kunnen helpen bij de styling van je calls to action:
- Beslis vooraf één stijl die je aan alle knoppen toekent
Bekijk je merk kleuren en zet de stijl van je knoppen vooraf vast. Uiteraard kunnen er wel een aantal verschillende kleuren of variaties bestaan voor op verschillende achtergronden en doeleinden. Het is wel belangrijk om vast te houden aan je merk kleuren. Alle kleuren van de regenboog zijn niet van toepassing op calls to action.
- Beperk de special effects en hover schaduwen
Sommige mensen lijken er een wedstrijd van te maken: om ter meeste animaties, icoontjes en schaduwen toevoegen. Helaas, niets is irritanter dan een veel te drukke knop. Kies dus bij voorkeur voor de subtielere aanpak als het gaat om knoppen.
4. Gebruik verschillende soorten calls to action
Hoewel het belangrijk is om consistent te zijn met de stijl van je calls to action, loont het om af te wisselen in de soorten calls to action die gebruikt worden. Kies dus naast het gebruik van een knop ook voor subtielere links, klikbare afbeeldingen of zelfs een video (Youtubers die hun kijkers aanzetten tot abonneren bijvoorbeeld).
Op deze manier wordt de bezoeker via verschillende wegen geleid tot een actie om op over te gaan. Ook zorgen subtielere calls to action voor een versterkend effect van de opvallende knoppen.
5. Wees zo specifiek mogelijk met je aanbod
Kies voor een zo specifiek mogelijk aanbod in je call to action. Hoe specifieker, hoe duidelijker de voordelen worden en hoe meer het zal aanspreken.
Vage niets-betekenende links zoals ‘klik hier of ‘lees meer’ zijn dus helemaal niet aan te raden. Uit zulke tekst in een call to action kan geen informatie gehaald worden en wordt niet vermeld wat de actie inhoudt.
Onduidelijke teksten of acties zullen minder resoneren met je doelpubliek. Kies dus bijvoorbeeld in de plaats van contacteer ons voor ‘bel ons’ of ‘bezoek ons’ of nog beter ‘vraag gesprek aan’. Ook werkt ‘vraag offerte aan’ of ‘boek een persoonlijk gesprek’ als specifieke acties.
6. Hou het kort, bondig en simpel
Het heeft geen zin om een uitgebreide call to action te gebruiken. Een uitgebreide zin als knop of link zorgt voor meer afleiding en is minder aantrekkelijk om te lezen. Het is dus zoeken naar een evenwicht tussen de tips op deze pagina en de call to action bondig te houden.
vs. een simpelere variant
7. Toon je USP of voordeel
Naast het aanbod zo specifiek mogelijk te maken, is het voordelig om bij sommige knoppen extra elementen zoals social proof of USP’s te plaatsen. Benadruk expliciet wat het oplevert als deze actie wordt voltooid.
Deze voordelen benadrukken in of rondom de call to action geeft namelijk vaak dat extra duwtje in de rug dat er voor zorgt dat er tot actie wordt overgegaan.
Enkele voorbeelden:
- Aanmelden op nieuwsbrief – gratis tips en tricks om X te doen.
- Een gesprek boeken – gevolg -> een betere bedrijfsstrategie
- Een e-book downloaden – meer leads genereren, meer rust, geld besparen, …
8. Implementeer je CTA's strategisch

Plaats op elke pagina meerdere calls to action. Op deze manier is het op elk moment gemakkelijk om een beslissing te maken en tot actie over te gaan. Afhankelijk waar gebruikers de grootste kans hebben om een verdere beslissing te maken, daar is het belangrijk om een call to action te implementeren.
Vooral op het einde van een pagina of blog post kan het dus voordelig zijn om een call to action te plaatsen. Op deze moment heeft de gebruiker namelijk al content opgenomen, wat een zekere vorm van vertrouwen opwekt. Dit tegenover een knop plaatsen in het midden van een pagina, wat afleidend werkt en waar de gebruiker zal vergeten om naar terug te keren.
Het is erg belangrijk om calls to action te implementeren op momenten dat bezoekers besluiten maken. Dit is vaak op het einde van een pagina. Ook kan bijvoorbeeld een popup worden gebruikt die wordt getoond wanneer er aanstalte wordt gemaakt om de pagina te verlaten.
Let er wel op dat er niet te veel knoppen worden geplaatst. Op deze manier wordt er enkel verwarring gecreëerd en komt dit te spammerig over. Enkele plaatsen waar calls to action vaak geplaatst worden:
- In de header
Vaak wordt een simpele knop geïmplementeerd naast de klassieke links in de header.

- Above the fold
De engelse term die letterlijk ‘boven de vouw’ betekent wijst op het eerste gedeelte wat gezien wordt zonder dat er gescrold moet worden. Hier wordt vaak in combinatie met een sterke titel en social proof een call to action geplaatst.

- Onderaan de pagina
Onderaan de pagina heeft de bezoeker alle informatie net gelezen en is deze dus betrokken met de content. Dit is dus een extra reden om actie te nemen. Ook wordt hier vaak de beslissing gemaakt om weg te klikken van de website, of om een andere pagina te bezoeken/ actie te ondernemen.

- In de zijbalk
De zijbalk is een veel voorkomende plaats voor een banner of knop. Deze plaats moet vaak opgevuld worden en biedt vaak de ideale mogelijkheid voor een call to action.

9. Speel in op emoties
- Schaarste
Gebruik zinnen of disclaimers als ‘Slechts 100 plaatsen beschikbaar’ die de gebruikers zo snel mogelijk actie laten ondernemen.

- Creëer urgentie
Zinnen als ‘Download nu’ of ‘vervalt binnen 12 uur’ zorgen er voor dat de bezoeker zo snel mogelijk actie wilt ondernemen.

- Maak het persoonlijk
Mensen ontwikkelen een sterkere affiniteit als er in eerste persoon wordt geschreven. Zo zien mensen zichzelf eerder actie nemen. Zinnen als ‘Stuur me het e-book’, ‘ik wil gratis tips’ en ‘ik wil meer rust’ kunnen gebruikt worden als anchor tekst in een knop of link.

- Bouw vertrouwen op.
Gebruik social proof in de buurt van de call to action. Elementen als beoordelingen, reviews, garanties en ervaringen van klanten zorgen voor meer vertrouwen en dus een hogere conversie.

Coclusie
Met de negen call to action tips achter de rug is het tijd om alles eens samen te vatten.
Een call to action is meer dan een knop. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig je doelpubliek te analyseren en met behulp van deze tips op zoek te gaan naar een aanpak die voor jou werkt.
Het is dus ook niet nodig om concurrenten te gaan kopiëren. Want wat voor hen werkt, werkt niet persé voor jou.
Hier nog enkele tips kort opgelijst:
- Analyseer je doelpubliek
- Maak je CTA opvallend
- Wees specifiek, maar hou het kort