Hoeveel kost een website?

Wat is de prijs van een website?

Inhoudstafel

Tijdens vrijwel elk project is de vraag  “hoeveel kost een website bij jullie” verreweg het populairst. Misschien heb je al eens gekeken naar verschillende webdesigners en vroeg je jezelf af waarom de prijzen zo verschillend zijn. De prijs van een website wordt namelijk bepaald door verschillende factoren zoals grootte, ervaring en hoe deze is gebouwd.

Voor een website van tussen de 5 en 10 pagina’s betaal je gemiddeld €1000 tot €5000. Wil je extra functionaliteiten kan dit verder oplopen.

Heb je zeer specifieke eisen en wil je een meer custom product dan beginnen prijzen bij agency’s vanaf €10.000 tot €15.000, oplopend tot meer dan €100.000.

Inhoudstafel
Webdesign bureau vs gratis tools.

Op de markt zijn talloze goedkope website builders zoals Wix, Squarespace en Jouwweb aanwezig. 

Hoewel je inderdaad zoals ze zelf adverteren in een kwartier online kan zijn, is je website niet geoptimaliseerd voor het doel wat je wilt bereiken. 

Een website wordt slechts vanuit één standpunt gebouwd: jouw ideale klant. Voor sommigen kan zo een website de ideale oplossing zijn en heb je geen custom website nodig, zoals bijvoorbeeld voor hobby websites. Maar voor de meeste bedrijven die bezig zijn met hun online aanwezigheid is het slim om verder te kijken naar een professionele webdesigner, om er zeker van te zijn dat ze het maximale uit hun website halen.

Waarom betalen voor een webdesigner?

Een website builder kan onmogelijk begrijpen hoe je jouw website perfect op die klant afstemt. Wanneer je voor een template website gaat is de kans bovendien groot dat duizenden anderen dit ook gebruiken. Hoe ga je jouw bedrijf onderscheiden van je tweeling broers -en zussen met een website die er bijna hetzelfde uit ziet? Hoewel je website er visueel vaak prima uitziet, loop je erg veel kansen mis.

Een (goede) webdesigner begrijpt wat jij wilt bereiken en kan zo het maximale uit je website halen. Niet alleen ontvang je een uniek design maar ook wordt er aandacht besteed aan belangrijke aspecten zoals User Experience en sales.

Het ROI (Return on Investment) van een website die gebouwd is door een professional zal dus vele malen hoger zijn dan wanneer je een goedkope tool gebruikt. En dat is uiteindelijk het voornaamste doel van een website.

Je website moet immers een weerspiegeling zijn van je bedrijf en moet betrouwbaar overkomen voor mogelijke klanten.

En als laatste maar zeker niet onbelangrijk: je werkt met een professional. Iemand die het vak begrijpt, met andere bedrijven heeft gewerkt en zo goede raad kan geven. En dit reflecteert zich dan weer in de resultaten die je zal behalen met je website. Onthoud dus dat je bij een webdesign bureau betaalt voor iets gepersonaliseerd en geoptimaliseerd voor jouw ideale klant.

Content Management systeem vs. custom build.

Als je een website laat maken zijn er bedrijven die een volledig custom build (via code en frameworks) bouwen, en er zijn bedrijven die werken via een CMS zoals WordPress of Drupal. Ook zijn er bedrijven die hun eigen CMS hebben en meer als Saas werken (bekijk hieronder meer)

In bijna alle gevallen zal zo een custom build website veel duurder zijn dan een website die via een CMS is gebouwd.

Vaak zijn deze websites sneller, ziet de code er schoner uit en zijn ze minder vatbaar voor veiligheidsproblemen.

Hoewel sommige bedrijven bewust kiezen voor zo een custom build website is dit wat overkill voor de meesten. 

Er lijkt wel een algemeen misverstand te zijn dat je bij een CMS zoals WordPress afhankelijk bent van pre-build thema’s zonder aanpassingen aan het design te doen.

Met een content management systeem kan je namelijk ook eenvoudig een volledig custom design ontwerpen en bovendien zelf een deel van je website onderhouden.

Een CMS is slechts een tool om de visie achter jouw bedrijf op te bouwen en je moet dus ook geen templates of sjablonen gebruiken.

Waarom design niet alles is.

Veel designers zeggen het niet graag, maar eigenlijk is het design van je website slechts één van de factoren die het succes van jouw website bepaald.
Als je gaat kijken naar templates van bijvoorbeeld Wix zijn deze qua design vaak prima, niet geweldig maar zeker voldoende. Ze zijn responsive en zijn opgebouwd door professionele designers.
Echter moet bij een website ook worden gekeken naar hoe dit design het beste kan worden ingezet.
Ook al heb je de mooiste website ter wereld, als de content en User experience verschrikkelijk is, dan is je website dat ook.

It’s all about the customer.
Een klant geeft er niet om of je knop geel of groen is, een klant geeft er om dat je knop duidelijk is en overeenkomt met de rest van de website.
Bij het bouwen van een website wordt er dus naar het totaalplaatje gekeken en wordt design ingezet als iets om je User Experience, copywriting, sales, etc. te verbeteren.
Je wilt immers met je website je ideale klant aantrekken door een combinatie van deze factoren.

Een webdesign bureau helpt je dit te definiëren. Als jouw designer meer om de technische aspecten en het design geeft dan de rest, dan moet je wellicht naar iemand anders op zoek gaan.

Verschillende soorten webdesigners.

De ene webdesigner is de andere niet. Zowel op vlak van prijs als diensten zijn er veel verschillen tussen bepaalde designers.

Als je iemand inhuurt om een website te maken heb je de keuze uit twee soorten:

Freelancer en een agency.

Freelancers zijn webdesigners die alleen werken. Agency’s zijn groter en bestaan uit meerdere werknemers. Wanneer je een agency huurt werkt er soms een heel team aan je website waardoor de prijs vaak hoger zal zijn dan bij een freelancer. 

Sommige agency’s hebben hun eigen content management systemen of werken op  contractbasis. Vaak rekenen zij dan jaarlijks of maandelijks een bedrag aan waar alles inbegrepen is en ben je gebonden aan hun bedrijf. In dit geval is de startprijs vaak lager, maar betaal je wel maandelijks een hoger bedrag. 
Bekijk dus alvorens iemand in te huren eerst welke voorwaarden zijn gebonden aan een samenwerking.

Overige kosten.

Naast de startprijs als je een website laat bouwen heb je ook een aantal vaste kosten zoals hosting en domeinnaam. Sommige webdesign bedrijven bieden dit ook aan of werken zoals hierboven genoemd met een maandelijkse aanrekening waarin alles inbegrepen is. Over het algemeen kan je voor hosting en domeinnaam rekenen op zo een €15 per maand. Als je nog op zoek bent naar een hosting provider raad ik Siteground aan. Naar mijn mening de beste en betrouwbaarste hosting provider op de markt. Meer weten? Lees dan “Welke website hosting provider is nou écht de beste? (2020 complete handleiding)

Wil jij een professionele website laten maken? Bekijk onze webdesign services.

Meer klanten via jouw website?

Maak een vrijblijvend strategiegesprek waarin we bekijken hoe we jouw bedrijf online kunnen laten groeien.

Voeg je koptekst hier toe