Siteground review in 2020. Website hosting van Siteground

Inhoudstafel

Als je aan website hosting denkt denk je waarschijnlijk ook aan Siteground. Siteground is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste hosting providers en dienen klanten van over heel de wereld. De snelle groei van deze hosting provider heeft het bedrijf vooral te danken aan de innovatieve mindset en kwaliteit van diensten. Maar wat maakt Siteground zo uniek? In deze anno 2020 volledige Siteground review vertel ik je er alles over!

Ps: heb je mijn artikel over het kiezen van web hosting al bekeken? Die kan je hier vinden.

Inhoudstafel

Mijn ervaring bij Siteground

Toen ik met mijn eerste website startte, een hobbyproject, was ik brandend op zoek naar een goedkope hosting. Uiteindelijk ben ik bij HostGator beland, mijn website was traag en de service was toch niet waar ik naar op zoek was. Na het uittesten van verschillende andere providers zoals one.com en Hostinger ging ik maar door met zoeken. Net als velen weerhield de wat hogere prijs mij in het begin wat van het overstappen, maar uiteindelijk heb ik dan toch de overstap gemaakt naar Siteground. 

Sinds de tijd dat ik bij Siteground zit ben ik meer dan tevreden over zowel service als technische aspecten zoals downtime, snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Ook de extra tools zoals subdomains, email accounts en WordPress installer zijn veelvuldig gebruikt.

Voor wie is Siteground hosting geschikt?

Zelf zeg ik altijd dat Siteground hosting voor iedereen geschikt is die op zoek is naar een gemakkelijk te gebruiken en kwaliteit hosting provider. Voor kleine/startende bedrijven is het Shared hosting plan meer dan voldoende. Bedrijven die meer zekerheid en flexibiliteit gaan best voor VPS hosting, iets wat tussen shared en dedicated in zit. Grote bedrijven die met veel data en bezoekers te maken hebben gaan best voor dedicated hosting.

Siteground biedt traditionele shared hosting aan en voor VPS of dedicated hosting bieden ze een alternatief genaamd “Cloud hosting” aan.

Het verschil tussen web hosting (shared, VPS & dedicated) en cloud hosting is dat je bij web hosting een bepaalde plaats/opslag bij een fysieke server huurt. Bij cloud hosting, zoals de naam aangeeft, is je website gehost in een digitale server. Je bent dus niet gebonden aan een bepaalde locatie of hardware. Cloud hosting wordt steeds populairder door de grote flexibiliteit en “pay what you use” mogelijkheid. 

Voordelen & nadelen van hosting bij Siteground

Hieronder kan je een kort overzicht van enkele van de voordelen en nadelen die ik en vele anderen gebruikers hebben ondervonden tijdens het hosten bij Siteground. 

Vergelijking Siteground

Voordelen

1. Betrouwbaar, snel en weinig downtime.

Het is erg belangrijk dat een hosting bedrijf snel en betrouwbaar is voor uw website, een trage website zorgt namelijk voor minder bezoekers en meer ontevreden klanten. Gelukkig is dit iets wat bij Siteground zeker goed zit. Siteground biedt één van de, als niet de snelste hosting op de markt aan en werkt uitsluitend met moderne en kwalitatieve hardware om dit te garanderen. Siteground werkt samen met Google cloud om dit te kunnen garanderen.

Ook aan de uptime (tijd dat de servers blijven werken) kunnen veel andere providers niet tippen. Siteground heeft al enkele jaren in veel gebieden een uptime van 100%. Ook dit is een zeer belangrijk aspect voor het verkrijgen van een goede ROI 

2. Uitgebreide variëteit aan handige tools.

Als je kiest voor Siteground ontvang je naast een ijzersterke en snelle hosting ook een aantal nuttige tools die je zullen helpen bij het creëren van een goede website en online ervaring voor je klanten. In het dashboard heb je een compleet overzicht en kan je in enkele klikken veel van deze tools instellen en aanpassen. Later in dit artikel som ik een aantal van deze handige tools op.

3. Fantastische customer service

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een goede klantenservice is als het op hosting aankomt en al zeker als je geen technische ervaring hebt. Ook bij het opzetten van je hosting kan support wel eens handig zijn. Zelf heb ik gemerkt dat de support van veel providers simpelweg slecht is wat kan zorgen voor frustraties en verdere problemen. Je wilt namelijk liefst een chat of telefoon waar iemand direct antwoord kan geven zodat je problemen snel opgelost worden.

De keren dat ik contact heb moeten opnemen met Siteground voor technische problemen heb ik altijd een chat gestart waar ik vrijwel direct geholpen werd. Zo niet kwam er altijd een opvolging van de support medewerker met verdere instructies.

4. Goede prijs voor nieuwe gebruikers

Voor nieuwe gebruikers geeft Siteground meer dan 50% korting op een StartUp plan. Deze prijs is het gemiddelde in de hosting markt en vergeleken met wat je krijgt is dit een koopje. Deze prijs omvat naast alle standaard specificaties een SSL certificaat, CDN, een zakelijke email, dagelijkse backups en nog veel meer. Hier de drie standaard web hosting plannen en hun prijzen.

5. Goede reviews en feedback van gebruikers.

Op verschillende review websites en fora kan je zien dat Siteground vrijwel altijd hoog scoort. Op veel reviews en vergelijking als deze komt Siteground er bovendien vaak als winnaar uit.

Zo blijkt dat de overgrote meerderheid van de klanten meer dan tevreden zijn. Ook in veel Facebook groepen kiezen mensen Siteground als beste provider.

6. Erg gebruiksvriendelijk

Zeg vaarwel tegen ingewikkelde procedures bij het proberen instellen of installeren van je site. Het vernieuwde dashboard van Siteground wat voorheen cPanel was geeft een duidelijk overzicht over alle tools en features. Ook hebben ze een help center waar een groot aantal instructie video’s en blogposts staan die kunnen helpen bij het opzetten en onderhoud van je hosting. Bij alle tools staat een korte instructie

7. Servers over heel de wereld

Met zes datacenters over vier continenten kan je zeker zijn van een hypersnelle laadtijd. Bij het aankopen van je hosting pakket kan je kiezen uit zes locaties om snelle netwerkverbinding te garanderen. 

Nadelen

1. Hogere prijzen bij het vernieuwen van plan

Voor nieuwe klanten houdt Siteground de prijzen meer dan 50% goedkoper. Als je je plan echter wilt verder zetten moet je helaas een pak meer betalen. Gelukkig is dit gezien de kwaliteit van hun hosting is dit niet helemaal onredelijk. Maar als je een krap budget hebt ga je misschien beter op zoek naar een andere provider. 

2. Beperkte opslag bij shared hosting

Bij de gedeelde hosting plannen van Siteground heb je helaas een beperkt aantal SSD opslag. Als je meer SSD opslag wilt, moet je een ander plan kopen. Hieronder het aantal opslag opgelijst per plan:

Enkele handige tools opgesomd

Een van de voordelen die ik eerder in deze Siteground review opnam zijn de tools die je ontvangt bij elk web hosting plan. Hieronder enkele handige tools opgesomd met een kleine samenvatting van hoe ze werken.

 • App manager
 • In de app manager kan je een grote variëteit aan externe apps en software op je site installeren. Je kan naast WordPress als CMS ook bijvoorbeeld Joomla of Drupal installeren. In deze tool kan heb je een gemakkelijk overzicht en controle over alle applicaties die je via Siteground op je site hebt geïnstalleerd.

 • Databases
 • Deze tool zal je waarschijnlijk niet direct nodig hebben voor een standaard website. Hier kan je extra MySQL of PostgreSQL databases aanmaken voor je website. Voor een StartUp plan heb je maximaal 500MB, voor GrowBig 750MB en voor GoGeek 1000MB. Als je meer capaciteit nodig hebt moet je overschakelen naar een Cloud Hosting plan.

 • Backups
 • In elk plan wat je bij Siteground aankoopt ontvang je gratis dagelijkse backups en kan je in de tool manueel backups aanmaken. Ben je van plan om een nieuwe sofware te gebruiken? Dan is het bijvoorbeeld handig om een backup aan te maken. Zo geraak je je site nooit kwijt.

 • SSL manager & https enforce
 • Zoals de standaard biedt ook Siteground altijd een gratis SSL certificaat aan. Die kan je gemakkelijk in enkele klikken installeren. Hierna kan je https instellen op je site en voilà, je site is helemaal beveiligd! Onder het tabje “Security” kan je ook nog pagina’s beveiligen en IP adressen blokkeren.

 • WordPress install & manage
 • De WordPress migrator is een gelijkaardige tool aan de app manager,  maar dan specifiek op WordPress gericht. Hier kan je ook nog een aantal extra’s vinden zoals een WordPress migrator (het overzetten van WordPress websites) en automatische updates.

 • Domeinnamen
 • In deze tool heb je een overzicht van de domeinna(a)m(en) die aan je website gekoppeld zijn. Je kan in je DNS (domain name system) de instellingen aanpassen en bijvoorbeeld ook externe domeinnamen van bij een andere provider koppelen. Bij het StartUp plan kan je 100 subdomeinen aanmaken waar je vervolgens allemaal aparte websites van kan maken. Zo kan je bijvoorbeeld een subdomein klanten.mijndomijn.com aanmaken. Een erg goede tool die ik zelf vooral gebruik voor tests op uit te voeren. Vanaf een GrowBig plan kan je een ongelimiteerd aantal subdomeinen aanmaken.

 • Gratis zakelijke email
 • Waarschijnlijk een van de voordeligste tools uit deze lijst. Je kan een email account @jouwdomein aanmaken, volledig gratis met bijhorende tools. Zo kan je bijvoorbeeld automatische antwoorden, forwarders en spam protectie in stellen. Bij een StartUp plan kan je tot 2000 MB gebruiken, bij GrowBig kan je tot 4000MB en bij GoGeek tot 6000MB.

 • Statistieken over je website
 • Naast simpele statistieken over het aantal bezoekers kan je hier ook recente errors bekijken en zien wie exact je website bezocht heeft, op basis van IP adres.

 • Developer tools.
 • Zoals de naam al aangeeft is deze tool bedoelt voor developers en meer geavanceerde kwesties. Je kan hier een git aanmaken (vanaf GrowBig), aan je Php versies sleutelen(taal die WordPress ondersteunt) en geavanceerde beveiligingen instellen.

  Welk plan te kiezen

  Als je eenmaal hebt besloten om bij Siteground een hosting plan te nemen moet je natuurlijk nog een geschikt plan (abonnement) kiezen dat goed bij je bedrijf past.

 • Gedeelde (shared) website hosting
 • Bij het kiezen van gedeelde of cloud hosting van Siteground kan ik je alvast gerust stellen. Een gedeelde web hosting biedt alle standaard performantie’s en specificaties die voor 95% van de bedrijven voldoende zijn. Hieronder drie van de verschillende soorten gedeelde hosting die Siteground aanbiedt.

  Waarschijnlijk vind je met deze hosting alles wat je zoekt. Je kan op deze hosting perfect alle CMS en apps installeren en hebt veel flexibiliteit. Ook voor WordPress is dit een prima oplossing, maar misschien kies je dan beter voor gespecialiseerde WordPress hosting.

  Gedeelde managed WordPress hosting is volledig geoptimaliseerd voor het gebruik van WordPress. Als je kiest voor deze hosting deel je de server bovendien enkel met WordPress sites waardoor je website nog beter functioneert. Ben je dus van plan om je website met WordPress te bouwen kan deze keuze erg interessant zijn.

  Deze oplossing is enkel van toepassing voor webshops die focussen op online verkoop. Hetzelfde geld als voor de WordPress hosting: deze hosting is volledig geoptimaliseerd voor het gebruik van Woocommerce. Als je een bedrijf bent dat een gewone website wilt (zelfs als je toch wat producten verkoopt) dan ga je beter voor één van de twee hierboven.

  Cloud hosting is een alternatief dat Siteground aanbiedt voor het welbekende dedicated hosting dat veel andere providers aanbieden. Als je cloud hosting kiest wordt je website niet op een fysieke server gehost maar in de cloud. Dit is een relatief nieuwe oplossing die snel aan populariteit wint door de flexibiliteit die het biedt. Dat gezegd zijnde is deze hosting nogal “overkill” en mede door de prijs minder geschikt voor de meeste bedrijven.

  Conlcusie is Siteground een goede keuze als hosting bedrijf?

  Zoals ik al licht heb laten uitschijnen in deze Siteground review vind ik dat Siteground de perfecte provider is voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare, snelle en kwalitatieve hosting. De prijs nieuwe gebruikers is goed voor mensen die willen testen of deze provider wat voor hun is. De prijs hierna maakt hun helaas ietwat buiten bereik voor mensen met een krapper budget. Bekijk in dit geval andere goedkopere oplossingen.

  Wil je een professionele website laten maken? Bekijk onze webdesign services.

  Meer klanten via jouw website?

  Maak een vrijblijvend strategiegesprek waarin we bekijken hoe we jouw bedrijf online kunnen laten groeien.

  Voeg je koptekst hier toe