Het maken van een goede url is voor SEO van groot belang, maar toch wordt het vaak fout gedaan. Hoewel het op het eerste gezicht misschien moeilijk lijkt, is een URL een van de dingen die het makkelijkste voor het meeste resultaat kan zorgen.
Bekijk hieronder enkele tips die zorgen dat jouw website binnenkort is uitgerust van dé perfecte URL’s.
Waarom zijn URL's belangrijk voor SEO?
Url staat voor ‘uniform resource locator’ en is het adres dat identificeert waar een bepaalde pagina of document kan gevonden worden op het internet.
Een goede URL maakt zowel gebruiker als Zoekmachine duidelijk waarover de pagina gaat. Dit zijn twee factoren die vrijwel samenlopen: wanneer jij een url goed begrijpt en duidelijk vindt, is de kans groot dat Google dat ook zal vinden. Google kijkt namelijk ook altijd naar de gebruiksvriendelijkheid van een link, want zo is de kans groter op een tevreden gebruiker.
Voordat een zoekmachine je pagina indexeert bekijkt deze eerst de URL. Hierna wordt geëvalueerd hoe relevant deze is aan de pagina en of je pagina geschikt is om te worden getoond in zoekresultaten.
Enkele basisregels voor een SEO-vriendelijke URL
Vermijd moeilijke tekens in een url
Een van de dingen die je ten allen tijde moet vermijden is het gebruik van tekens zoals $, !, (), etc. Google kan hier immers niets uit afleiden en zal dit eerder straffen wegens ongebruiksvriendelijk. Gebruik in de plaats van underscores (_) dus ook beter koppeltekens (-) .
Voor de gebruiksvriendelijkheid is het beter om lowercase letters te gebruiken. Hoewel de meeste zoekmachines hier niet opletten zorgen hoofdletters voor minder structuur en kunnen je link verwarrend maken.
Gebruik subdirectories slim
Hoewel het handig kan zijn voor gebruikers om een subdirectory in een url te zien, zorgt het gebruik van te veel folders voor meer kwaad dan goed. Als vuistregel is het dus best om zo min mogelijk van deze folders te gebruiken en de tweede helft van je url zo dicht mogelijk bij je domeinnaam te houden.
Een voorbeeld:
https://hondjes12345.com/archive/honden/terriërs/jackrussels/verzorging
In dit geval is het vrij vanzelfsprekend dat 3 van de 4 subdirectories direct kunnen weggelaten worden. Een zoekmachine heeft niets aan ‘/archive’ en de folder ‘/honden’ is onnodig aangezien de website volledig over honden gaat. Ook de subdirectory ‘/jackrussels’ mag weggelaten worden omdat we deze opnemen in het laatste deel van de link.
Een veel betere url zou dit zijn:
https://hondjes12345.com/terriërs/jackrussel-verzorging
De subdirectory terriërs kan blijven staan omdat deze de url overzichtelijk maakt. Bovendien is in het laatste deel van de url veel duidelijker te zien over welk de pagina gaat dan gewoon ‘verzorging’
Heb je een grote website met veel verschillende categorieën en content dan is het vanzelfsprekend om meer subdirectories te gebruiken. Heb je echter een relatief kleine website dan heeft het weinig zin om meer dan één folder te gebruiken.
Wederom is dit een beetje aan te voelen en moet er een balans opgemaakt worden tussen gebruiksvriendelijkheid en seo en het aantal folders.
Houd het kort
Een van de basisregels van SEO is dat je onnodige content of tekst moet weglaten, en dat is ook zo in je url. Het heeft geen zin om wanneer je een pagina hebt die over apple macbooks gaat een lange url zoals ‘/het-kiezen-van -een-apple-macbooks-in-2020-een-volledige-handleiding-en-vergelijking’
Je verkort deze veel beter tot ‘/apple-mackbook-vergelijking’
Ook worden lidwoorden beter weggelaten. Zowel Google als de gebruiker heeft hier niets aan.
Plaats keywords in URL’s
Naast het optimaliseren van je URL door onenigheden weg te laten wordt vaak vergeten om keywords toe te voegen aan pagina links. Dit is de belangrijkste factor aan een goede url en om goed te ranken moet dit dus toegepast worden.
In de meeste CMS zoals WordPress worden voor blog posts en pagina’s meestal een vrij seo-vriendelijke url aangemaakt (hoewel deze vaak nog wat gesimplificeerd moeten worden).
Echter wordt vaak vergeten om ook keywords toe te voegen aan je URL slug.
Url’s zoals ‘/contact’ beschrijven wel waarover de pagina gaat, maar het is een gemiste kans voor extra keywords in je url.
Als je een website hebt over bijvoorbeeld samsung telefoons noem je deze beter ‘/samsung-telefoons-contact’. Zo kan de gebruiker nog steeds zien waarover de pagina gaat, maar neem je wel extra zoekwoorden op die helpen voor je algemene positie te verbeteren.
Probeer voor alle pagina’s op je website dus zoekwoorden toe te voegen die relevant zijn aan de content op je website.
Conclusie
De URL is één van de belangrijkste factoren om te ranken in Google. Wil je bovenaan komen, dan zorg je best voor een zo goed mogelijke URL.
4 factoren zijn belangrijk voor een goede URL:
- Het vermijden van moeilijke tekens, Keep It Simple
- Houd je URL zo kort mogelijk. Lange URL’s worden niet op prijs gesteld.
- Gebruik zo min mogelijk subdirectories
- Voeg keywords toe aan je URL, op al je pagina’s.